2008 - Az áttörés éve az operatív lízing piacán - újabb kedvezményekkel! 2008-05-13

A hazai operatív lízing és céges autók flottakezelői piacának vezető vállalata, a LeasePlan Hungária Zrt. szerint a 2008-as áfa törvénymódosítások igen kedvezően befolyásolták a hazai lízing piacot. A januári módosítás után egyik napról a másikra megtriplázódott, az érdeklődök száma, és már itt is az újabb kedvezmény!

A piacvezető flottakezelő vállalat a LeasePlan Hungária május 10.-én immár harmadik alkalommal rendezte meg az Autómajális névre keresztelt éves rendezvényét a Városligeti Műjégpályán. A rendezvényen a vállalat ügyfelei és beszállítói, valamint a Flotta szolgáltatás iránt érdeklődök valamint az autók szerelmesei egyaránt megtalálták a számukra izgalmas látnivalót.
Ahogy a nagyközönség felé nyitott esemény is mutatta a szabályozási változások egyértelműen a flottakezelő piac felélénkülését hozták magukkal, hiszen szinte egyik hétről a másikra megháromszorozódott az érdeklődök száma a szolgáltatás iránt.
A 2008. május elsejével életbe lépett újabb áfa törvénymódosítás további kedvezményeket ad a szolgáltatóknak, mely következményeként még kedvezőbbé válhat a céges gépkocsi lízing. A pontosítással és az APEH levélben küldött állásfoglalásával egyértelművé vált, hogy nem csak az operatív lízing céljából beszerzett gépkocsik áfája, de a közvetített szolgáltatások (szerviz, téli gumi, vagy asszisztencia) áfája is levonható lesz a lízingcégek számára. A 2008. január 1-jén életbelépett jogszabály csak azon szolgáltatások áfájának levonását tette lehetővé, melyeket a lízingcég külön-külön továbbszámlázott a lízingbevevő részére. Azaz akkor lehetett levonni a lízingbe adott autóval kapcsolatos szerviz, átvizsgálás, téli gumi csere, asszisztencia díjában áthárított adót a lízingbe adónál, ha azt a lízingbe adó a bérleti díjon felül, külön számlázta tovább az igénybe vevő vállalkozásoknak.
A jogszabály módosításával azonban a Pénzügyminisztérium 2008. január 1-jére visszamenőleges hatállyal egyértelművé tette ezen értelmezési kérdést. A lízingcégek a kedvezményt tovább engedhetik ügyfeleik részére és megszűnik a korábban fennállt felemás helyzet. „Ez annál is inkább reális, mert a flotta lízing lényege éppen abban áll, hogy a lízingbe adó cég átvállalja az ügyfelétől az autó üzemben tartásának valamennyi terhét és kockázatát.” – teszi hozzá Gáti Tamás a piacvezető LeasePlan Hungária Zrt. vez��rigazgatója.
„Részben a szabályozói környezet változásának köszönhetően az operatív lízing területén további növekedés prognosztizálható az elkövetkező években, melynek eredményeképp Magyarország is felzárkózhat a nyugat-európai tendenciákhoz.” – mondta el Gáti. „Tavaly is több mint 60 milliárd forint értékben, közel 15 ezer „céges” személyautó kihelyezésével bővült a magyarországi flotta finanszírozási piac. A tendencia tehát várhatóan idén folytatódik és erősödik az egyre dinamikusabbá váló piaci növekedés” – teszi hozzá a Magyar Lízing és Finanszírozó Társaságok Szövetség Flottaautó szakbizottságának elnöki posztját is betöltő szakember.