A július 28-án megrendezett közös sütés-főzésen a résztvevők a Miele Aktív Konyhájában, a Miele Főzőiskola séfjének és a Miele speciális konyhagépeinek segítségével olyan több fogásos menüt készítettek el, mely után mindenki megnyalta mind a tíz ujját. A vendégszakácsok négy fogást varázsoltak az asztalokra, Kis Sándor, a Miele séfjének vezényletével.
Amíg az étel az asztalra került
A gondosan összeállított menüsor cukorborsóval és céklával tálalt párolt garnélából, mandulás málnahabból, marinált nektarinnal felszolgált grillezett csirkemellből, desszertként pedig csokoládé szufléból állt. A legmodernebb konyhai készülékek, illetve a lelkes résztvevők gondoskodtak a kiemelkedő íz-élményről.
A fogások egy része a Miele egyedülálló gőzpárolójában készült, mely megőrzi az alapanyagok vitamin- és tápanyag tartalmát, így az ételek eredeti ízét élvezve, felesleges só és zsiradék hozzáadása nélkül, mesteri étkek kerültek az asztalra. A Miele CombiSet egyes elemei pedig a kukták „keze alá dolgozva” végezték el a főzés oroszlán részét.
A rendezvényen készült fotók megtekinthetők és letölthetők a Miele Főzőiskola FaceBook oldalán!
http://miele.hu/csajosfozes/
A Főzőiskola
A Miele Főzőiskola egyedülálló módon a hazai gasztro portálok sorában, valódi közösségi oldalként, elhivatott munkatársakkal működik s küldetésének tekinti a tudatos életmódhoz szükséges főzési, illetve ételkészítési technikák terjesztését.
"Ezt az oldalt azért hoztuk létre, hogy egy olyan közösséget építsünk, ahol mindenki a gasztronómia szerelmese, ahol mindannyian rajongunk a finom ételekért, a nemes borokért és a jó társaságért. A mielefozoiskola.hu mindenkit szeretettel vár, akinek fontos az élete és az étele minősége, legyen akár kezdő vagy profi. A kezdőknek szívesen átadjuk a tudásunkat, a profiktól boldogan tanulunk " - mondta Papp Gábor, a Miele Kft. marketingvezetője.
A Miele Főzőiskola egy olyan közösségi oldal, ahol a felhasználók kedvenc receptjeik feltöltésén túl blogolhatnak, fórumozhatnak, hozzászólhatnak, ismerősöket kereshetnek és követhetik az oldal általuk érdekesnek tartott tagjait is. A kiemelkedő minőségű videó receptek által Kis Sándor séffel is főzhetnek a lelkes háziasszonyok.
Csúcstechnológiás gépek a háztartásban
Az ízletes ételek elkészítése művészet, az utóbbi évtizedekben pedig egy művészeti ág sem mutatott olyan rohamos fejlődést, mint a szakácsművészet. A szakma mesterei egzotikus hozzávalókat kevernek a már jól bevált ízekhez, így alkotva teljesen új aromákat, melyek azonban alternatív elkészítési módot is igényelnek. Az alábbiakban vázlatosan bemutatjuk azokat a készülékeket és vívmányokat, melyek a fent említett rendezvény résztvevőit is segítették!
A Miele gőzpároló
A gőzpárolás, melynek története az ókori Kínára nyúlik vissza, az ételkészítés egy rendkívül egészséges és ízletes módja: a párolás során ugyanis az ételek tápanyagtartalma nem semmisül meg. A pároláshoz lényegében nem szükséges só és zsiradék, a fűszerek mennyisége is jelentősen csökkenthető, hisz a gőznek köszönhetően a természetes ízek nem vesznek el.
A Miele 1998-ban mutatatta be első, egyszerűen beépíthető gőzpárolóját, mely akkor mérföldkőnek számított a háztartási gépek piacán. A kezdeti időszakban évente mindössze néhány ezer készülék talált gazdára, később a gőzpároló önálló készülékosztályként vetette meg a lábát, és évről évre egyre többet értékesítenek belőle. Ennek oka egyszerű: gőzpárolással sok étel nemcsak ízletesebb, de –tudományos kísérletek bizonyítják - jóval egészségesebb is.
A legtöbb Miele készülék érintőgombos kezelőfelülettel rendelkezik, mely komfortossá teszi a használatot, s fokozza az esztétikai élményt is. A párolási hőmérséklet öt lépésben, 40-100 ̊C fok között szabályozható, bár a köretek és zöldségek nagy részének elkészítéséhez 100 °C az ideális hőmérséklet. Az időtartam meghatározásában a „Miele Gőzpárolás” szakácskönyve mellett, a készülék nyújt segítséget. A könyv, mely recepteket és pontos instrukciókat tartalmaz a kiolvasztáshoz, a blansírozáshoz, a befőzéshez vagy a melegítéshez, megkönnyíti a kezdők dolgát. A gőzpároló tulajdonosok, akik bővíteni szeretnék gőzpárolási recept- és praktikum-tárházukat, a Miele Főzőiskola kurzusain tehetik azt meg.
A gőzpároló 30 literes nemesacél belső tere négy párolási szinttel rendelkezik. Egyidejűleg legfeljebb három szinten párolhatunk – akár egy burgonyából, zöldségből és halból álló teljes menüsort is elkészíthetünk: bármennyire is különbözőek a nyersanyagok, a friss gőz folyamatos bevezetése által az ízek és illatok nem keverednek. Mivel a készülék nem a belső térben keletkező nyomással működik, a párolás bármikor megszakítható, hogy újabb párolást igénylő zöldségfélét helyezzünk be. A Miele-gőzpároló a párolótéren kívül található víztartályban állítja elő az ételfajtának megfelelő hőmérsékletű gőzt, így a hevítés nem károsítja az alapanyagokat. Gyakorlatilag mindegy, mennyi ételt, friss vagy mélyhűtött árut kívánunk párolni, a végeredmény mindig tökéletes lesz. A készülék hasznos funkciói még a gőzredukció és a melegen tartás. Ez utóbbi üzemmódban a gőzpároló a készre párolt ételeket 15 percig melegen tartja. A gőzredukció esetében az ajtó először csak résnyire nyílik, amíg a gőz nagy része távozik, ezt követően automatikusan újra bezáródik. Végül az ételeket könnyebben ki tudjuk venni, mert a gőz már távozott a párolótérből.
Mindent egy csapásra- CombiSet
A Miele CombiSet programja az e téren mutatkozó, új igényeknek is képes megfelelni. A főzés szerelmesei saját egyedi konyhát varázsolhatnak a 13 CombiSet modul segítségével. Elég egy pillantást vetnünk a Salamanderre, az indukciós wokra, a lávaköves grillre és a többi modulra, hogy elhiggyük: az új megoldásokkal jelentősen bővül a lehetőségek tárháza ahhoz képest, amit a hagyományos tűzhelyen serpenyőben vagy lábasban készíthetünk el.
A CombiSet modulok formavilága egységes, funkcionális jellemzőiket pedig tökéletesen összehangolták. Így az egyes elemek összes elképzelhető kombinációja homogén képet alkot. E sorozatban a 288 mm széles készülékek, a 380 mm-es, vagy akár az 576 mm-es modellek egyaránt úgy néznek ki, mintha egy tőről metszették volna őket. Kizárólag a vásárlók ízlésvilágától és a rendelkezésükre álló tér nagyságától függ, mely kombinációk mellett döntenek.
A modulok alapját nemesacél kezelőfelület képezi, s erre épülnek a különböző funkcionalitással rendelkező elemek.
Salamander
A gasztronómiában a profik a Salamandert a gratiníroz��s/csőben sütés, a hirtelen átsütés és a melegen tartás ideális eszközének tartják. A készülék hősugárzással működik, amit az ételek felülről kapnak. A vendéglátásban a Salamander általában ormótlan berendezés, ami sok helyet foglal. Teljesen más a helyzet a Miele Salamander készülékénél: kikapcsolt állapotban csupán az elegáns, nemesacél felső rész és a kezelőfelület látható. A Salamander egy a 13 CombiSet modul közül, amelyekből a hobbiszakácsok saját, testre szabott konyhát állíthatnak össze.
Wok
Az ázsiai ételek szerelmeseinél nem hiányozhat a wok a konyhából. Zöldség, hús, szárnyas vagy hal – a saját zsiradékon történő hirtelen pirítás és a szószokkal való finomítás az öblös wok-serpenyőben sikerül a legjobban. Sokáig a nagy lánggal égő gázégőket tartották az egyedüli lehetséges megoldásnak a wokban főzéshez. A Miele az indukciós wok-készülékkel elegáns, ugyanakkor nagy teljesítményű alternatívát kínál. A wok-serpenyő (az alapfelszerelés része) számára az üvegkerámia felületen képeztek ki mélyedést, ami közvetlen hőleadást biztosít az ételek felé. Szükség esetén a booster funkció bekapcsolásával további teljesítményt nyerhetünk. Ha az étel elkészült, a készüléket egyszerűen kikapcsoljuk, az étel nem fő tovább.
Lávaköves grill
A szaftos steak és más húsételek elkészítésénél továbbra is a grillezés a legnépszerűbb elkészítési mód. A Miele CombiSet programja két lávaköves grill készüléket is kínál, amelyek csak a szélességükben különböznek: az egyik 288 mm, a másik pedig 380 mm széles. Mindkét grill különlegessége a két egymástól függetlenül beállítható sütőfelület. Így például amíg az első részen grillezünk, a hátsó részt melegen tartásra is használhatjuk. A két készülékhez egyaránt rendelhető tartozék a grill sütőlap, ami a grillrács helyett tehető a sütőfelületre. Így az omlós halfilé felülete grillezésnél is sima marad, a sütőlap hátoldala viszont bordázott, ami a ráccsal szemben a kisülő levet és zsiradékot is felfogja.
Indukciós főzőlapok
Ha valaki egyszer kipróbálta, a rabja lesz: a főzés az indukciós főzőlapon a teljesítmény precíz szabályozása mellett történik. Az étel gyorsabban elkészül, mint a gáztűzhelyen, ha pedig kifut, a főzőlap egyszerűen tisztítható, hiszen a „hideg” üvegkerámia felületre aligha képes bármi is ráégni. A Miele az indukciós wok mellett további két indukciós főzőlapot épített be a CombiSet programjába: egy 288 mm széles két főzőlapos modellt, valamint egy négy főzőlappal kialakított 576 mm széles fajtát. Mindegyiken megtalálható a „TwinBooster” funkció, mely például két liter víz forralásakor további energiatartalékokat mozgósít, ami az egyébként is rövid főzési időt még inkább lerövidíti. Az újonnan kifejlesztett TwinBooster kétfokozatú, a második Booster fokozatban 3,7 kW-os maximális teljesítménnyel működik.
Gázfőzőlapok
A gázfőzőlapok a CombiSet sorozatban a legkedveltebb készülékek közé tartoztak. A Miele a két égős, 288 mm széles modellbe a spirálégőt építette be, ami spirál alakú lángot bocsát ki és garantálja a hő egyenletes eloszlását az edény felületén.
Újdonság a programban a klasszikus wok-égőfejjel kialakított 6 kW teljesítményű gázfőzőlap.
A gázfőzőlapok megfelelnek a legszigorúbb biztonságtechnikai előírásoknak, hiszen a gyújtás elektronikus vezérléssel történik. Így elkerülhető a gázszivárgás, ha a láng egy széllökés miatt kialszik, és nem sikerülne újra meggyújtanunk. Az elektronika gondoskodik arról is, hogy a készülék négy órás folyamatos főzés esetén automatikusan kikapcsoljon. A gáz főzőlapoknál új funkció a maradékhő kijelzés. A főzőlap kikapcsolását követően a kezelőfelületen megjelenő fénycsík az edénytartó lehűléséig világít, így figyelmeztet az égési sérülés veszélyére.
TepanYaki
A TepanYaki egy japán találmány, melynek köszönhetően a nemesacél sütőfelületen, hirtelen sült ételek ellenállhatatlanul finomak lesznek. A titok nyitja a sütésnél alkalmazott intenzív kontakthőben rejlik. A grillhez hasonlóan e készüléken is két, egymástól független sütőfelületet alakítottunk ki. A hátsó részen melegen tarthatjuk a kész zöldséget, amíg az első sütőfelületen filét készítünk.
Fritőz
Ha a fritőz szó hallatán csak a közkedvelt hasábburgonyára tudunk gondolni, nem is tudjuk, mit hagyunk ki. Hiszen a hús, hal, szárnyas, zöldség és gyümölcs elkészítéséhez is számos étvágygerjesztő recept áll rendelkezésre. A beépíthető készülék 80 - 200°C között szabályozható, 288 mm széles és 520 mm mély.
Mérleg
A hozzávalókat sok konyhában nem is olyan egyszerű lemérni, mert a mérleget gyakran valamelyik szekrény mélyéről kell előásni. Ennél jóval praktikusabb a Miele CombiSet programjában található mérleg: munkalapba építhető és a biztonsági üvegből készült mérőfelületre akár a konyhai edényeket is ráhelyezhetjük. A méréshez elegendő egyetlen gombot megnyomnunk, a készülék máris pontos adatokat közöl – kilogrammban vagy fontban, tetszés szerint.
Látogasson el a Miele Főzőiskola rendezvényeire és próbálja ki milyen egyszerű egészségeset és finomat főzni, egy elegáns étterem hangulatát és tudását tükröző környezetben!
http://miele.hu/hu/rendezvenyek/
A Miele-ről: A Carl Miele és Reinhard Zinkann által Németországban alapított vállalatot, a több mint 110 éves Mielet, a mosógép és a mosogatógép feltalálójaként tartják számon. A Magyarországon 1998 óta jelen lévő Miele termékei tervezése és kivitelezése során a kiemelkedő minőséget és élettartamot, az élenjáró innovációt és a környezetkímélő működést helyezi előtérbe. Az alapítók által megalkotott „Mindig jobban” filozófiát követve, technológiai úttörőként van jelen a háztartási gépek piacán. A generációkon átívelő folyamatos fejlesztéseknek, a legendásan megbízható készülékeknek és a szolgáltatások magas színvonalának köszönhetően a Miele 2011-ben Németországban a második helyen végzett a megtisztelő „legjobb márka” kategóriában.
További információk, képek:
Móger Mónika (Miele) +3630 323 8642, monika.moger@miele.hu
Novák Gabriella (Corpus Communications) +36 20 412 4337 gabriella.novak@corpuscom.hu