Hódító útjára indult a memo – a humán tudás- és tapasztalatkereső 2008-05-27

Az Internet alapfunkciójához tartozó információkeresést teszi mostantól teljesebbé a memo.hu néven elindult új magyar szolgáltatás, amely az egyes emberek fejében levő tudást és tapasztalatot igyekszik megosztani a többiekkel.

A memo az Internetet magyar nyelven használók közössége által éltetett olyan webhely, amely valódi válaszokat igyekszik adni a valódi kérdésekre. A memo.hu a mindnyájunkban meglevő nyitott kérdések és a mások számára is hasznosítható személyes tapasztalataink, tudásunk gyűjtőhelye. Az új szolgáltatás lehetőséget teremt arra, hogy kategorizáltan, könnyen kereshető formában járjunk utána egy-egy kérdésnek, és egyszerű módot ad arra, hogy a hasonló érdeklődési területtel rendelkező emberekkel könnyedén kapcsolatot teremtsünk.
Azon túl, hogy a memo-val mindenki számára könnyen kereshetővé válik a mások fejében meglevő és általuk publikusnak ítélt hatalmas információs tárház, az új szolgáltatás arra is lehetőséget ad, hogy egy-egy kérdéskörben pontosabb képet alkossunk a közösség véleményéről. Minden felhasználó szavazást tarthat egy kérdéshez kötődően, és folyamatosan nyomon követheti az általa és a mások által szavazásra bocsátott kérdések megítélését.

Az egyszerűen használható ’kérdezz-felelek’ oldalon már most is több olyan kérdés található, amely vagy elgondolkoztatja vagy, megdöbbenti a böngészőt – mondja el Nagy Zoltán (38) a memo-t életre hívó Corpus Communications vezetője. Választ kaphatunk például arra, hogy kinek mi a véleménye arról, hogy mitől döglik a légy, vagy hogy miért alma az Apple, de megtudhatjuk azt is, hogy ki írta az első könyvet illetve, hogy mikor lesz euró Magyarországon.
A memo egy ügyesen kialakított pontrendszerrel igyekszik beazonosítani a közösség számára hasznos személyeket, és lehetővé teszi, hogy első pillantásra felmérhessük lelkes tudástár-aktivistától vagy ad-hoc válaszírótól kapunk-e választ kérdésünkre.

A memo az új generációs közösségi gyűjtő oldalak előfutára is, mivel az embereket itt nem pusztán személyes adataik és kötődéseik, hanem az egymás számára hasznos információk és az azonos érdeklődési területek hozzák közel egymáshoz. A memo a későbbiekben a tudástár funkción túl önálló online klubhálózattá fejlődik, hiszen az azonos hobbi, munka, üzlet vagy akár a kíváncsiság egy helyre integrálja a kérdezőket, a válaszadókat és az érdeklődőket.

A sajtóközlemény letöltése