Állami garancia a bankközi bizalom helyreállítására - A LeasePlan Corporation N.V. megkapja az állami garanciát 2008-11-28

A Holland Pénzügyminisztérium mai bejelentése szerint a bankok között elsőként a LeasePlan Corporation N.V. – a LeasePlan Hungária Zrt. anyavállalata – kapta meg a garanciát a holland állami garancia programban. Múlt héten a LeasePlan, mint holland bank, egy másfél milliárd eurós kötvénykibocsátásra vonatkozó garancia céljából fordult az államhoz.

A hitelválság miatt a bankok rosszul vagy egyáltalán nem működő pénz- és tőkepiaccal szembesülnek, mely a bankközi hitelezést nagymértékben csökkentette. Ez komoly veszélyt jelent a reálgazdaság számára. Számos más európai országhoz hasonlóan a holland kormány is létrehozott egy 200 milliárd euró összegű garancia programot a bankok hitelfelvételeinek fedezetére. Várhatóan ez a program segít helyreállítani a normális bankközi kapcsolatokat annak érdekében, hogy az üzleti- és magáncélú hitelek továbbra is elérhetőek legyenek, ami pozitív hatást gyakorol az egész gazdaságra.

A LeasePlan évek óta aktívan tevékenykedik a pénz- és tőkepiacon az 1.3 millió darabos gépjármű flotta finanszírozása céljából. Rendszeres kötvénykibocsátóként a LeasePlan egyértelműen érdekelt a tőkepiacok hatékony működésében.

A LeasePlan pénzügyi igazgatója, Guus Stoelinga, így kommentálta a Minisztériumhoz benyújtott kérelem jóváhagyását: „Jó kezdeményezésnek látjuk a garanciaprogramot. Reméljük, hogy amint a többi bank is elkezdi ennek kihasználását, a tőkepiaci kapcsolatok visszatérnek a normális szintre. A hasonló programok első pozitív jelei néhány más európai országban már kezdik kifejteni hatásaikat. Kérésünk Minisztériumi jóváhagyása bizonyítja, miszerint a LeasePlan megfelel a holland állam által, a programot alkalmazni kívánó jelentkezők felé támasztott szigorú követelményeknek”.

A LeasePlan Hungária Zrt. anyavállalata a LeasePlan Corporation N.V. 1993 óta rendelkezik általános banki engedéllyel, és a Holland Központi Bank felügyelete alatt végezte tevékenységét. A garancia odaítélése előtt a kormány konzultációt folytatott a Holland Központi Bankkal a LeasePlan likviditásának és fizetőképességének tárgyában.

A kormánygarancia megszerzésével a LeasePlan maximum 1.5 milliárd eurós értékben bocsát ki kötvényeket. A garantált kibocsátás nemzetközi / hazai befektetők bevonásával történik 2008. decemberében.

További információért tekintse meg a www.leaseplan.com vagy a www.leaseplan.hu oldalt.

A sajtóközlemény letöltése