A nehéz piaci környezet ellenére jó eredményt ért el a LeasePlan 2009-03-31

• Üzleti tevékenységből származó nettó eredmény 208 millió euró; • 2007. évhez képest a lízingszerződések portfoliója 14,2 milliárd euróra gyarapodott, ami 2008-ban 7,6%-os növekedést jelentett. • A vállalat kezelésébe tartozó flotta állománya 5.8%kal növekedett 2007-hez képest és elérte az 1 391 000 darabot. • A LeasePlan 2008-ban tovább erősítette piaci pozícióját a LeasePlan Mexico bevonásával és a Daimler Chrysler Fleet Management France S.A. flottakezelő cég – amely Franciaországban DCS Fleet néven fut - akvizíciójával. • A LeasePlan volt az első bank Hollandiában, amely 2008. decemberében a Holland államtól a „Hitelgarancia Program 2008” égisze alatt garanciát kapott.

„A nehéz piaci viszonyok ellenére jó eredményeket értünk el 2008-ban. Az előző évitől csekély mértékben elmaradó nyereség elsősorban a használatautó piac jelentős visszaesésének köszönhető, míg a pénzügyi szektorban tapasztalt felfordulás miatt megdrágult finanszírozási lehetőségeken realizálható kamatfelárak csak második, sokkal kevésbé érzékelhető okként említhetők. 2008-ban a LeasePlan Mexico beindításával bővíteni tudtuk hálózatunkat és a CDS Fleet megvásárlásával számottevően javítottunk pozíciónkon Franciaországban. A jelenlegi gazdasági körülmények között egyelőre visszafogjuk a vállalat bővítésének ütemét és inkább termékkínálatunk és piaci helyzetünk megerősítésére összpontosítunk. Habár 2009 még az előző évnél is nehezebbnek ígérkezik, biztosak vagyunk abban, hogy szervezetünk kielégítő eredményt ér el idén is” - nyilatkozta Vahid Daemi, a LeasePlan Elnök-vezérigazgatója.

Finanszírozás és likviditás
A LeasePlan volt az első holland bank, amely a Holland államtól a „Hitelgarancia Program 2008” keretében garanciát kapott. Eddig a LeasePlan két állami garanciával fedezett kötvénykibocsátást indított el összesen 2.7milliárd euró értékben. Az állami garanciaprogram keretében további kibocsátások is várhatók. Az állami garancia lehívásának lehetősége, illetve a Volkswagen Csoport által a LeasePlan részére felállított három éves futamidejű, 1,5 milliárd euró értékű hitellehetőség, valamint a lízingállományból eredő fedezett követelések révén a LeasePlan likviditása egészséges alapokon nyugszik, és lehetővé teszi a Vállalat számára, hogy flottakezelői tevékenységével folyamatosan ügyfelei szolgálatában álljon.
Az üzleti szektor jellegére és az eszközállományhoz kapcsolódó kockázatokra reflektálva a LeasePlan-nek - az üzleti szektorra szakosodott holland bankként – nem kellett más bankokhoz hasonló mértékű leírásokat végeznie. A hiteleken realizált veszteség valamelyest emelkedett, de az eredményt főleg a használt autók árának csökkenése befolyásolta.

Maradványértékek
2008-ban az egész világon drámaian csökkent a kereslet mind az új, mind pedig a használt járművek iránt. Ennek következtében a használt autók értéke is jelentősen, bár eltérő mértékben csökkent abban a 30 országban, ahol a LeasePlan tevékenyen jelen van. A használt autók árszintjének általános visszaesése miatt veszteség keletkezett a szerződések lejáratakor történő értékesítéseknél, ami kézzel foghatóan kimutatható volt a 2008. év eredményében. E veszteségek minimalizálása érdekében a LeasePlan folyamatosan keresi annak lehetőségét, miként lehet optimalizálni a használt autók eladását.

További információért látogasson el a www.leaseplan.com weboldalra.

A LeasePlan-ről: A holland anyavállalattal rendelkező LeasePlan piacvezető flotta- és járműkezelő. Leányvállalataival mind az öt földrészen, több mint 30 országban van jelen. Mára közel 6000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte, összesen 1,28 millió járművet és 13,7 milliárd euró értékű lízingportfoliót kezel. A LeasePlan 1994-en kezdte meg magyarországi működését, mint gépjármű flottakezelő vállalat. Mára hazánkban közel 10.000 autóval és 400 ügyféllel rendelkezik. A vállalat fő tevékenységei az operatív lízing (más néven a tartós bérlet), és a flottakezelés. Ügyfelei között olyan jelentős cégeket találunk, mint például a MÁV, a MOL, az IBM és az ORFK. Az eltelt több mint 10 év során a LeasePlan Magyarországon is fenntartotta piacvezető szerepét, hiszen a hazai gépjárműpark lízing és kezelés piacának közel egyharmadát birtokolja.

További információk: Szabó Szeréna (Corpus Communications) +36 1 321 1516, mail@corpuscom.hu www.leaseplan.hu